Rotacijska kosilnica za košnjo velikih površin

Prednosti rotacijske kosilnice pri oskrbi travnika

Košnja trave je nujno periodično opravilo, če želimo ohraniti dober izgled svojega travnika. Večino najbolj priljubljenih kosilnic še vedno uporablja bencinski motor. Prednost je višja moč košnje in delovanje brez potrebe po vlečenju kabla za seboj. Moderne električne izvedbe pa postajajo vedno bolj popularne, saj se lahko kosajo z bencinskimi po učinkovitosti, namembnosti in moči delovanja. Za večino majhnih in večjih zelenih površin so še vedno najbolj učinkovite rotacijske kosilnice. To pa zato, ker so cenovno dostopne in preproste za uporabo.

Delovanje kosilnice z rotacijskim rezilom

Velika prednost rotacijskih kosilnic je njihovo preprosto delovanje. Sama naprava vsebuje rotacijska rezila na vertikalnem nosilcu, ki se obrača pri zelo veliki hitrosti. V večini primerov ima sam nosilec 2 ali več rezil. Ta so mišljena za oskrbovanje srednje in visoke trave. Različni modeli pa imajo tudi dodatne nastavitve, kot so:

  • Upravljanje stopenj hitrosti vrtenja rezil
  • Nastavitev rezila na določeno višino
  • Avtomatski pogon koles kosilnice 

Rotacijska kosilnica je primerna za košnjo trave različnih vrst in višin. To jo naredi univerzalno uporabno za domača in kmetijska opravila. Z njimi lahko oskrbujemo domač travnik, kmetijske površine, nogometna igrišča ipd. Seveda bomo za vsak omenjen primer potrebovali primerno vrsto kosilnice.

Sejanje trave različnih vrst lahko oskrbimo z rotacijsko kosilnico

Za najbolj učinkovito oskrbo različnih zelenih površin bomo potrebovali določeno vrsto kosilnice, kot je vretenasta ali cilindrična. Rotacijske kosilnice pa zahtevajo zelo malo vzdrževanja. Obenem pa z njimi lahko pokosimo kakršnekoli vrste travnikov.

Sejanje trave različnih vrst
Sejanje trave z vrhunskimi semeni

Pri sejanju trave tako ni pomembno, kakšno vrsto semen smo uporabili. Brez težav bomo oskrbeli debelejšo, tanjšo in močnejšo travo. Za oskrbo travnikov različnih igrišč pa se priporoča nakup profesionalne kosilnice, ki vsebuje zadnji valj za pobiranje pokošene trave. Tako bomo zagotovili čist in pristen izgled malih in velikih travnatih površin.

Košnja zahtevnih in razgibanih površin

Velikokrat se zgodi, da težko oskrbimo večje travnate površine. To je še posebej res, če trava raste na razgibanem terenu. V tem primeru imajo ročne kosilnice morda premalo moči za to nalogo. V tem primeru si lahko omislimo samohodno kosilnico, ki ima samodejni pogon na prva, zadnja ali pa vsa kolesa. Tako bomo tudi pokosili travo na bolj težavnih predelih travnika, ki so težko dostopni. Res je, da natančnost košenja v tem primeru ne bo tako visoka, vendar bomo vseeno lahko porezali visoko in močno travo.

Drugo rešitev pa predstavljajo rotacijske kosilnice, ki jih lahko vozimo. Delujejo zelo podobno kot osebni avtomobil, kar se tiče vožnje. Imajo električni zagon motorja, volan, pedalo za gas in zavoro ipd. Lahko bi rekli, da so nekakšne vrste majhni traktorji, saj imajo veliko moč in možnost uporabe različnih nastavkov. 

Prednosti vozečih kosilnic so tako:

  • Hitrejše in bolj enostavno oskrbovanje večjih travnatih površin
  • Mulčer je veliko večji, kot pri navadnih kosilnicah
  • Uporabnik se fizično ne potrebuje naprezati
  • Uporaba različnih vrst semen pri sejanju trave ne igrajo vloge, saj lahko kosilnica pokosi travo različnih velikosti in vrst

Primeren čas za košnjo trave

Trava je živ organizem. To pa pomeni, da potrebuje čas za razvoj in primerne življenjske okoliščine. Pri prvi košnji moramo paziti, da je ne odrežemo preveč, saj jo lahko poškodujemo. Prezgodnja košnja poškoduje travo tako, da nikoli več ne raste pravilno.

Košnja trave
Košnja trave za vzdrževanje trave na primerni višini

Priporočljivo je, da je trava visoka od 5-7 centimetrov, ko pričnemo s prvo košnjo. To pa velja za sejanje trave vseh vrst. Če pa ne zraste do te višine, pa pomeni, da ji nekaj onemogoča pravilen razvoj v njenem okolju.

Pri mladi travi je zelo pomembno, da jo pri prvi košnji ne zasujemo z mulčem. To pa zato, ker se še vedno razvija in potrebuje sonce. Enako velja za prve pomladne mesece, saj je pozimi do nje prišlo zelo malo sonca. Seveda pa je rast trave odvisna od vremenskih pogojev, vrste trave ipd.

Električne rotacijske kosilnice

Dandanes je tudi možno zaslediti električne rotacijske kosilnice. Te se v večini primerov še vedno napajajo preko električnega kabla, ki je priključen v električno omrežje.

YouTube video
Video: Samohodna kosilica 🙂

Modernejše izvedbe pa imajo vgrajen akumulator, ki zagotavlja dolgo delovanje kosilnice. Pri tem pa je tudi lažje vzdrževanje same naprave, saj ni potrebe po menjavi svečk, preverjanju stanja goriva in olja ipd. Zaradi tišjega delovanja pa je njihova uporaba tudi manj stresna za uporabnika in ljudi ter živali v okolici.

Objave iz iste kategorije: