Umivalniki za manjše kopalniške prostore

Pohištvo in drugo opremo za svoj dom si izbiramo predvsem glede na to, kaj potrebujemo in ne nazadnje tudi glede na to, kaj nam je všeč. Vsekakor pa je treba pri izbiri novih elementov za bivanje upoštevati tudi velikost prostora. Številni naletijo na kar precejšnje težave pri opremljanju nekoliko manjših sob. Ker pri tem pogosto ne razmislijo prav dobro, naredijo številne napake. Posledično pa je opremljeni prostor videti še manjši.

Umivalniki z omarico ponujajo odlično shrambo, umivanje in urejanje. Obenem takšen kos pohištva nudi minimalističen, enovit izgled.

Kar se tiče manjših prostorov doma, so še posebej na udaru kopalnice. Za manjše kopalnice so na primer idealna izbira umivalniki z omarico. Ti namreč majhen kopalniški prostor povečajo in mu nudijo skoraj vse, kar potrebujemo.

Umivalnik z omarico – troje v enem

Umivalniki z omarico ponujajo odlično shrambo, umivanje in urejanje. Obenem takšen kos pohištva nudi minimalističen, enovit izgled. Odlična novica je tudi ta, da je takšen kos kopalniškega pohištva na voljo v številnih oblikah.

Za manjše kopalnice so odlična izbira ožji umivalniki in omarice. Za večje in širše pa so na voljo tudi kosi z dvema umivalnikoma. Nekaj tovrstnih kosov je na voljo tudi v kompletu s stenskim ogledalom. Pri nekaterih pa so umivalnik, omarica in ogledalo v enem kosu. To pa se imenuje kopalniški sestav.

Kar se tiče manjših prostorov doma, so še posebej na udaru kopalnice. Za manjše kopalnice so na primer idealna izbira umivalniki z omarico.

Kopalniški sestavi z omarico pod umivalnikom

Za manjše kopalnice se zelo dobro obnesejo omarice pod umivalnikom, ki imajo na strani še ogledalo. Takšen sestav v enem kosu ponuja prav vse, kar v kopalnici potrebujemo: prostor za shranjevanje, umivanje in za drugo osebno higieno. Dodano je seveda še ogledalo, kamor se lahko pogledamo ob vsakokratnem urejanju. Manjka le še stranišče in kopalna kad ali pa kabina za tuširanje in naša kopalnica je opremljena povsem funkcionalno, čeprav predstavlja še tako zelo majhen prostor.

Notranji oblikovalci še priporočajo, da je v majhen prostor bolje vnesti manj večjih kosov kot manjših. Z veliko majhnimi delčki ter kosi pohištva je namreč manjši prostor takoj po nepotrebnem videti še manjši, še bolj natrpan. Najbolje je izbrati minimalistične linije, ki se odlično zlijejo s prostorom.

Zamenjava ročajev pri umivalniku z omarico

Ker se prav vsi  na neki točki naveličamo videza svojega kopalniškega prostora, lahko umivalnik z omarico ali pa kopalniški sestav popestrite tako, da na njem samo zamenjate ročaje. Nekateri sestavi pa se lahko s primernimi barvami tudi učinkovito prebarvajo. Na takšen način lahko kosu pohištva pa tudi celotni kopalnici dodate povsem novo podobo.

Že pri načrtovanju kopalnice se je treba vprašati, kako visoko naj bodo nameščeni ogledalo, umivalnik ter WC školjka.

Primerno vgrajeno kopalniško pohištvo

V kopalniškem prostoru zagotovo ni nič tako nadležno kot prenizko vgrajen umivalnik. Nenehno sklanjanje nas prav vsak dan znova opominja, da smo pri načrtovanju kopalniškega prostora pozabili na nekaj izjemno pomembnega. To je pravilna višina vgradnje za kopalniško pohištvo.

Že pri načrtovanju kopalnice se je treba vprašati, kako visoko naj bodo nameščeni ogledalo, umivalnik ter WC školjka. Odgovor na takšno vprašanje je v resnici zelo preprost. Če ste visoki okoli 180 centimetrov, s tem ne boste imeli posebnih težav, saj je vaša višina v resnici predstavlja standard, ki se uporablja za določanje višin vgradnje pohištva za kopalnice. Za umivalnik je na primer standard 80 centimetrov. Slednje pa je za višje posameznike občutno prenizko.

Idealna višina vgradnje kopalniškega pohištva ni enaka za vse

Dejstvo je, da je prav vsak med nami nekaj posebnega in edinstvenega. To pomeni, da tudi idealna višina vgradnje za kopalniško pohištvo ni enaka za vse. Vsekakor pa se je pri opremljanju takšnega prostora še kako dobro zanesti na standarde. Ti učinkovito narekujejo določene vgradne višine.

Idealna višina vgradnje ogledala ali ogledalne omarice je med 100 in 180 centimetri. Pri tem je sama višina nameščanje odvisna od tega, ali je ogledalo nameščeno tako, da ga bodo lahko dovolj udobno uporabljali tudi otroci oziroma nekoliko nižji posamezniki. Za umivalnik je standard nameščanja po višini 80 centimetrov, kljukice za oblačila pa naj bi bile na višini 110 centimetrov. Straniščna školjka naj bi bila 40 centimetrov visoko.

YouTube video

Nameščanje straniščne školjke

Izjemno pomembno kopalniško pohištvo oziroma element je tudi straniščna školjka. Ta se mora torej postaviti 40 centimetrov nad tlemi. Če je nameščena na napačno višino, to vodi bolj do čepenja kot do sedenja na stranišču. Morda je to anatomsko celo bolj koristno, a težave se bodo pojavile zlasti pri vstajanju s školjke.

Če vodovodni inštalater ne dobi drugačnih navodil, potem je sanitarne elemente najbolje nameščati glede na standardno višino.

Objave iz iste kategorije: