Dnevna soba je multifunkcijski prostor

Za vsak prostor v domu velja nekaj ustaljenih predpostavk. Tako je spalnica ljubezensko gnezdo in prostor počitka, otroška soba prostor za igro, kopalnica je pogosto sanatorij za sprostitev, kuhinja srce ljubečega doma, za dnevno sobo pa vsekakor velja, da je multifunkcijski prostor, v katerem se družijo različne generacije tako družinskih članov kot prijateljev. Dnevna soba je prostor, ki ga uporabljamo vsi, od najmlajših do najstarejših, v katerem preživljamo svoj prosti čas in se posvečamo hobijem ali se kratkočasimo, prav tako pa v njej sprejemamo svoje goste in se z njimi zabavamo. Dnevna soba mora biti zato opremljena estetsko, predvsem pa zelo uporabno in udobno.

Kakšna dnevna soba ustreza sodobnim standardom?

Če bi si lahko izbrali svojo idealno dnevno sobo, bi bila ta velika in svetla, s panoramskimi stekli, da bi bilo v njej čim več naravne svetlobe. Pohištvo bi bilo skromno, a udobno. Velika sedežna garnitura in pohištvo, ki je precej minimalistično – visoke omare od tal do stropa, ki zavzamejo celo steno, so preteklost.

dnevna soba

Ideali žal pogosto niso uresničljivi, saj smo večinoma prostorsko omejeni, vendar pa se jim je mogoče približati, če o ureditvi vsaj malo premislimo v naprej in imamo tudi nekaj prostorske predstave. Tako si lahko ustvarimo prostor, ki je za vse družinske člane in obiskovalce maksimalno prijeten.

Minimalistična, a kakovostna dnevna soba

Sodobna dnevna soba se običajno ponaša s preprostimi, čistimi linijami, ki pomagajo narediti prostor na videz bolj odprt in lahkotnejši. Pohištvo mora biti izdelano kakovostno, da bo dolgo služilo svojemu namenu, pri materialih pa se pogosto soočamo z najrazličnejšimi furnirji zanimivih barv.

YouTube video

Sodobna dnevna soba je sestavljena iz velike nizke omarice, v kateri so lahko tudi veliki predali za shranjevanje, in na katero se običajno postavi tudi velik, sodoben televizijski sprejemnik. Vitrin je malo, če pa so, je le del vratc izdelan iz stekla, sicer pa so kar iz odprtih polic ali z drsnimi vratci. Vsekakor vitrine niso tako visoke, kot so bile nekoč, temveč segajo nekje do višine 1,60 metra. Pravih prostorov za shranjevanje je malo, saj dnevna soba nenazadnje ni skladišče, veliko pa je odlagalnih površin, torej manjših visečih omaric in polic, ki pomagajo pri ustvarjanju lahkotnosti prostora, na njih pa imamo lahko tako knjige kot družinske fotografije v okvirjih in drugo dekoracijo.

Pika na i vsake dnevne sobe pa je seveda sedežna garnitura. Sodobne garniture pogosto niso več kotne ali v enem kosu, temveč se marsikdo odloči za dvosed in enosed, ali pa tudi za več sodobnih enosedov oziroma naslanjačev. Tudi ti namreč pomagajo »razbiti« prostor in ga narediti bolj prijetnega.

Objave iz iste kategorije: