Nagrada Design Plus

Inovativna zasnova in vrhunska oblika na jedilni mizi, v kuhinji in pisarni

Dobrega oblikovanja ni nikoli dovolj, vedno pa je preveč govora o oblikovanju kar tako, je spoznanje, ki je botrovalo odločitvi frankfurtskega sejma, ko je leta 1984, skupaj z nemškim dizajnerskim združenjem in združenjem za trgovino in industrijo, začelo prirejati tekmovanje Design Plus. Najprej so ocenjevali le predmete, ki ji uporabljamo predvsem v kuhinji in na jedilni mizi, skratka predmete s sejma Ambiente, od leta 1990 pa tudi pisarniške pripomočke, ki so na ogled na sejmu Paper World (tako prvi kot drugi veljata za vodilna sejma na svojem področju). Do zdaj si je prestižno nagrado na Ambiente »prislužilo« 477 predmetov, na Paper World pa 151. V žiriji, ki odloča o prestižnem naslovu, so tako ugledna oblikovalska imena kot tudi ljudje iz poslovnega sveta.

Oblikovalska nagrada Design Plus velja za eno prestižnejših nagrad s tega področja. Ker je dizajn več kot le atraktivna oblika, so kriteriji za nagrado Design plus, ki jo podeljuje Frankfurtski sejem, poleg kakovostnega dizajna še ocena koristnosti, tehnični in ekološki vidik ter seveda harmoničnost celotnega koncepta – na kratko, lepota povezana s funkcionalnostjo.Vedno gre za proizvode, ki niso sami sebi namen, izbrani pa so tisti, ki so, in to ne le iz oblikovalskega stališča, lahko za zgled. Nagrada naj bi namreč imela tudi vzgojno funkcijo. Njen glavni namen je namreč boljše, ne le več oblikovanja. Proizvod se lahko uvrsti v ožji izbor le, če tudi »funkcionira« bolje od siceršnjih predmetov za podoben namen.

Mednarodna strokovna komisija se mora vedno odločati med zelo raznovrstnimi »vsakdanjimi« predmeti. Na kratko so to pisarniški pripomočki, šolske potrebščine, nakit, luči, kuhinjski pripomočki, porcelan, stekleni dodatki, darila, drobni dodatki za kuhinjo in mizo itd., ki so po presoji avtorjev oziroma proizvajalcev zadostili kriterijem »estetske inovacije« in praktične uporabnosti v določenem specifičnem segmentu uporabe. Sodelovati na tekmovanju imajo pravico vsi razstavljalci mednarodnega frankfurtskega sejma Paper World in Ambiente. V poštev pa pridejo izključno proizvodi, ki niso na trgu več kot dve leti.

Kako se znajti v džungli?

Nagrada Design Plus je mišljena kot orientacija oziroma kot pomoč v tako rekoč nepregledni džungli tovrstnih izdelkov. »Zmagovalci« imajo pravico uporabljati logo Design Plus pri svojih predstavitvah, s katerim potrošniku povedo, da je njihova ideja nova in jo odlikuje kakovosten dizajn. Mednarodna žirija strokovnjakov namreč poleg optične všečnosti ocenjuje tudi uporabnost, kakovost materialov in prijaznost do okolja.

Nagrada Design Plus

Dolgoletne izkušnje so pokazale, da na ponudbo več kot pet tisoč razstavljalcev, kolikor se jih vsako leto predstavlja na obeh sejmih, vplivajo tudi kupci, ki cenijo kakovost. Tudi za določene ciljne skupine končnih porabnikov je namreč Design Plus prvovrsten žig, ki jim pomaga pri odločitvi za nakup.

Letos je bilo podeljenih 34 nagrad Design Plus (deset na Paper World in 24 na Ambiente), zanjo pa se je potegovalo 968 izdelkov oziroma serij, ki jih je prijavilo 314 podjetij. Glede na veliko število prijavljenih industrija očitno še vedno stavi na inovativni dizajn, pravijo na Frankfurtskem sejmu, kjer prav zato koncept nagrade ocenjujejo za pravilen. A pojavlja se tudi nekaj dvomov. Eden izmed pomembnejših je, ali ne bi veljalo razmisliti o manjšem številu podeljenih naslovov.

In kdo oziroma predvsem kakšni izdelki so bili letos nagrajeni z nagrado Design Plus?

Za nagrado sta se potegovali in jo tudi dobili dve kolekciji torb blagovne znamke Equipaje iz Barcelone, Reflex (dizajn Felix Precido in Julio Marcos) in Sweetcase (dizajn Vogt+Weizenegger). Slednja tudi zaradi uporabljenega »sendvič« materiala – neopren z jersejem znotraj, zunaj pa tkanina za oblačila. Nagrado je dobila tudi barvita lesena okrogla igračka Ballino (blagovna znamka Habermaass), iz katere otrok povsem preprosto izvabi zvok, ki spominja na zvok kastanjet (dizajn Ines Frömelt).

Oxo se je za prestižno nagrado potegoval in jo tudi dobil s tremi svojimi izdelki iz kolekcije Good grips: tako imenovano snežno ščetko, pri kateri je na enem ročaju tako metlica kot strgalo (dizajn Edwin Chan, Kevin Lozeau, Davin Stowel), krtačo za pranje avtomobilov (dizajn Edwin Chan, Scott Hughes) in setom nožev z ročajem iz gume, ki zaradi svoje oblike omogoča lažje rezanje (dizajn Edwin Chan in Susan Fabry). Nož za kruh Franz Güde (dizajn Dr. k. p. born) pa je bil nagrajen zaradi dobrih proporcev, primerne teže in lepe oblike. V tej skupini je bilo nagrajeno tudi Hackmanovo »kuhinjsko orodje« iz znane kolekcije Citterio Collective tools 2000 (dizajn Antonio Citterio in Glen Oliver Löw).

Komisijo so navdušile tudi prijemalne klešče, namenjene tako za pomoč pri pripravi sušija ali »prave« ribe (Master Cutler Corp., dizajn Komin Yamada), strgalniki za različne namene oziroma različne vrste zelenjave (Rösle Metallwarenfabrik, dizajn Erhard Heidebrecht) in univerzalni odpirač s keramičnim rezilom (AdHoc, dizajn Peter Valentin). Že na semem sejmu pa so menda precej uspešno začeli prodajati letos nagrajeno Swisscard, pri kateri sta dve »legendi« združeni v eno: kreditna kartica z miniaturnim »švicarskim« setom (Victorinox, dizajn H. K. Painsith).

Komisija se je navdušila tudi nad kolekcijo različno velikih keramičnih posod v kombinaciji z lesenimi pokrovi oziroma podstavki Grade, oblikovano po konceptu »iz štedilnika na mizo« (Oy Ab, dizajn Pia Törnell). Prav tako pozornosti vreden pa se jim je zdel porcelan Asia Line, ki so ga opisali kot funkcionalen in estetski (Dibbern Design Studio). Covo si je prislužil prestižno nagrado za tri serije svojih kozarcev: Morode (dizajn Kazuhiko Tomita), Capri (dizajn Marcello Panza) in Grip (dizajn Vico Magistretti). Ne le komisijo tudi vse, ki so ga videli, je očaral prekrasen čajnik, ki ga je (prav tako za Covo) oblikoval japonski oblikovalec Kazuhiko Tomita.

Angleški Wedgwood se je za prestižni Design Plus potegoval s stekleničko za kis in olje z imenom Night and Day (tudi) s sloganom »Very English! Very Wedgwood!«. Če ne bi bili nagrajeni, bi se oblikovalcu Simonu Stevensu nedvomno zgodila krivica. Alessi je bil za svoji slamnati skledi na sejmu Ambiente nagrajen že lani – takrat si je prislužil »ekološko« nagrado, tokrat pa tudi prestižno oblikovalsko. Ekološki vidik jim je seveda pomagal tudi pri tem. Strawbowls oblikovalke Kristiine Lassus pa je zagotovo dokaz, da pri Alessiju ne razmišljajo le »plastično«.

Z nagrado Design Plus 2001 ena se bodo lahko postavljali tudi oblikovalci oziroma proizvajalci brez težav prestavljive Down Light luči (Stiletto Design Vertreib, dizajn Volker Albus) in Led-lenser mikro »fleš« lučke (Zweibrüder Stahlwarenkontor, dizajn Harald Opolka).

Pisana pisarniška« druščina

Že januarja pa si je bilo mogoče »v živo« ogledati nagrajence sejma Paper World (Premiere). Nagrado je dobila serija različnih predmetov, od lončkov za svinčnike do odlagalnih predalčkov, ki jo je oblikoval Norman Foster (Helit Innovative Büroprodukte), spenjalnika Clear Clipper (Midori, dizajn Satoshi Mochizuki) in Hefter Stapler (Sax Heinrichs Sachs, dizajn Sax). Pisalni blok, ki ga imamo vedno na pisalni mizi z vanj »zapičenim« svinčnikom je oblikoval Kuno Prey za Navo iz Milana, »knjiga« naslovov pa je delo Vittoria Eca (Editorial Regina). Verjetno bo komu prišla prav škatla za arhiviranje cedejev (Veloflex Carsten Thormählen, dizajn Harald Frings), za priročne pa veljajo tudi svinčniki, ki ji pred uporabo »raztegnemo« (Apis Pen, dizajn Ku Mi-Ok). Določeno ciljno skupino pa so imeli pred očmi tudi v podjetju Lamy, ko so oblikovalcu Hannesu Wettsteinu naročili oblikovanje skicirnih svinčnikov. V kakšno najpriročnejšo obliko spraviti spraviti lepilni trak? Po mnenju komisije je odgovor fix on podjetja prover Innovative produkte (dizajn Peter Scharf). Mono Adhesive pa je lepilni »roller«, ki ga je oblikoval Tombow Design team (proizvaja Tombow pen & pencil).

Objave iz iste kategorije: