Opremljanje kuhinje

Rešitve za mansardne kuhinje

Kuhinja je sproščeno in prijetno središče stanovanja ter funkcionalen delovni prostor. Običajno ni večjih težav, ko se odločimo za opremljanje kuhinje, le-te se pa pojavijo, ko imamo mansardno kuhinjo. Rešitve za mansardne kuhinje so odvisne od posebnosti posameznega mansardnega stanovanja. Poševnine v mansardnih stanovanjih sicer naredijo stanovanje zanimivo in drugačno, vendar je od njih odvisna vsa postavitev opreme.

Opremljanje mansardnega stanovanja je torej precej zahtevno, še posebej, če so stropi ali stene zaradi oblike strehe na določenih predelih zelo nizki in neravni.

V nižjem delu mansarde postavimo stvari, ob katerih ne bomo potrebovali prostora za premikanje. Tukaj naj bodo mize, omare, postelje in kuhinjske omarice. Komunikacije v podstrešnem stanovanju potekajo pod višjimi deli, pod frčadami, pod slemensko lego, torej povsod tam, kjer se lahko premikamo nemoteno.

Opremljanje kuhinje

Utesnjenost zaradi poševnega in nizkega stropa, neprehodnih delov, lahko malce ublažimo, če mansardno stanovanje opremimo z večjimi strešnimi okni. Pogled skozi okna in svetloba bosta tako dali občutek večje prostornosti.

Tudi višina stropa v mansardnem stanovanju pomaga k boljšemu občutku in počutju. Strešno konstrukcijo rajši pustimo vidno v celoti ali pa jo zapremo samo v ostrih slemenskih delih z mavčnimi ploščami. Barve, ki jih izberemo za mansardno stanovanje, so izredno pomembne, saj je od njih odvisen občutek prostornosti. Zelo priporočljivo je svetlo pohištvo, bele stene, leseni deli naj se barvno ujemajo s strešno konstrukcijo.

Izdelava kuhinj po meri

>Rešitve za mansardne kuhinje običajno zajemajo izdelavo kuhinj po meri zaradi dimenzij, ki niso standardne. Standardni elementi imajo večinoma širino 30, 45 in 60 cm ter standardno globino, 30 cm za viseče omarice in 60 cm za omare. Te dimenzije pa dostikrat ne bodo možne za mansardne kuhinje. Kuhinjski elementi morajo biti v bližini vodovodne napeljave.

Za mansardne kuhinje so običajne postavitve v enojnem ali dvojnem nizu, v obliki črke L ali v obliki črke U, če je prostor širok od 240 do 270 cm. Kuhinjo v enojnem nizu lahko namestimo v ožjih prostorih. Z vidika ergonomije sicer enojni niz ni najbolj racionalna postavitev. Večje razdalje med posameznimi delovnimi področji zahtevajo dosti hoje in tako več časa za pripravo hrane.

Kuhinja v obliki črke L pa je nasprotno praktična postavitev, ki poleg tega nudi dobra področja za shranjevanje in za delo. Ne glede na posebnosti mansardne kuhinje, jo še zmeraj lahko opremite v željenem slogu. Ne priporoča se edino klasična ali tradicionalna oprema. Rešitve za mansardne kuhinje so lahko inovativne in drugačne, ki bodo vašo mansardno kuhinjo odele v poseben šarm in ekskluzivnost.

Objave iz iste kategorije: