Pravilno načrtovanje kuhinje

Pravilno načrtovanje kuhinje

Kuhinja je eden izmed izjemno pomembnih prostor v stanovanju, kar pomeni, da mora biti narejena natančno tako, kot si želimo. Zaradi tega bomo kasneje povsem lažje delali, saj bo naše delo in pripravljanje hrane optimizirano. Kaj to pomeni? Vsekakor je v prvi vrsti izjemno pomembno, da je kuhinja pravilno načrtovana. To nikakor ni lahko opravilo, kar pomeni, da se je celotne postavitve in načrtovanja potrebno lotiti skrbno in počasi.

Kako se lotimo načrtovanja kuhinje

Najprej se je potrebno pravilnega načrtovanja kuhinje lotiti tako, da natančno premerimo prostor, kjer bodo elementi stali oziroma bodo montirani. Iz teh točnih podatkov o velikosti prostora, ki se ga opremlja s kuhinjo izhajajo potem izdelovalci kuhinje. Ti navadno pripravijo natančne 3D izrise prostora in kuhinjskega pohištva. Kasneje se je potrebno posvetovati glede postavitve in najti pravo mero kompromisa, dizajna in možnosti. Mogoče si nekdo idealno kuhinjo zamišlja na drugačen način, zato je uskladitev želja ključnega pomena.

Pravilno načrtovanje kuhinje

Kasneje je potrebno upoštevati tako imenovani ‘delovni trikotnik’. To je razdalja med tremi glavnimi centi v kuhinji za kar najbolj lahko pripravo hrane. Poleg vsega je dobro predhodno razmisliti, koliko odlagalnih površin potrebujete. Temu bo seveda kasneje prilagojena celotna kuhinja.

Zakonodaja nekako določa, da naj bi imelo dvočlansko stanovanje prostor za postavitev kuhinje v minimalni dolžini 3 metre. Za vsakega nadaljnjega člana se nato prišteje 0,4 metra. Seveda je nato dobro elemente postaviti v takšni višini, da odrasel človek normalno doseže potrebne predmete. To imenujemo optimalne razdalje elementov od tal. Prav tako je potrebno določiti primerno površino in višino delovnega pulta.

Katerih pravil se moramo držati

Vsekakor pa skozi načrtovanje kuhinje velja pravilo – praktično, udobno, pregledno in dostopno. Teh pravil se moramo držati ves čas oblikovanja in ustvariti takšno kuhinjo, ki nam bo všeč. Pri načrtovanju kuhinje pa seveda ne smemo pozabiti na vodovodne cevi in napeljave električne energije ter plina. Vsekakor je to ponavadi kasneje glavna težava – kam postaviti hladilnik in pomivalni stroj ter ostale aparate, da bo elektrika in voda kar se da pri roki. Nekateri ljudje kupijo kuhinjo, ki jim kasneje ravno zaradi tega povzroča veliko težav.

YouTube video

Načrtovanje kuhinje nikakor ni ‘mala malica’, zato se je potrebno celotnega procesa lotiti nadvse profesionalno in kar se da organizirano. Le tako boste z novo kuhinjo zadovoljni in boste v njej udobno delali.

Objave iz iste kategorije: