Stenska svetila

S stenskimi svetili lahko oblikujemo prostor

Notranje opremljanje me je vedno zanimalo. A kljub zanimanju in pravi žilici, kakšne dobre izobrazbe s tega področja nisem imela. V lanskem letu pa sem uspela spoznati notranjo oblikovalko oziroma arhitektko, ki se ukvarja prav z opremljanjem notranjosti hiš in stanovanj. Usmerjena je prav v opremljanje domov fizičnih oseb in ne pisarniških prostorov.

Z njo sem sicer sodelovala tudi po službeni poti, a ko je prišel čas opremljanja mojega doma, sem se spomnila nanjo. Skupaj sva izrisali prav vse pohištvo in notranjo opremo v mojem stanovanju.

Stenska svetila

A sama bi pozabila na nekaj zelo pomembnega. Temu prej sploh nisem dajala nikakršnega poudarka in pomena. To je osvetljava doma. Osvetljava je izjemno pomemben del opremljanja stanovanja, na katero mnogi amaterji pozabijo in nato ad hoc urejajo osvetlitev. A z mojo notranjo oblikovalko sva po njeni zaslugi to že vnaprej planirali. Planirali sva popolnoma vsa svetila, tudi stenska svetila. Postavitev razsvetljave sva izrisali v najin načrt opremljanja.

Osvetlijo tudi skrite kotičke

Stenska svetila se namestijo na navpično steno, za razliko od stropnih svetil. Prednost stenskih svetil je, da osvetlijo stene in vse kotičke, ki jih običajna svetila ne dosežejo.

Poleg praktičnega namena, imajo tudi estetsko vlogo. V stanovanje vnesejo občutek premišljenega opremljanja in dodano vrednost. Nekatera so resnično lepa in moderna, zato privlačijo pozornost tudi najbolj izkušenih modnih poznavalcev.

Skrbno čiščenje stenskih svetil

Materiali stenskih svetil so lahko različni, najpogostejši je krom in steklo za dodatni okras. Lahko je običajno ali brušeno steklo. Če redno skrbimo za čistočo naših stenskih svetil (redno brisanje prahu), bodo našemu stanovanju prinesla dodano estetsko vrednost in obliko. Izbiramo lahko tudi med močjo osvetlitve, za kar moramo dobro premisliti kje bomo stensko svetilo potrebovali. Največkrat so stenska svetila primerna za osvetlitev stopnišča, lahko pa tudi kot bralna lučka v dnevni sobi zraven sedežne garniture ali v spalnici ob nočni omarici.

Izbiramo lahko tudi med navadnimi – halogenskimi žarnicami in led žarnicami za stenska svetila. V zadnjem času se uporabljajo predvsem led žarnice, ki so okolju prijaznejše in varčnejše.

Objave iz iste kategorije: