Vodni filtri za boljšo kakovost vode

Si želite piti čisto pitno vodo? Morda ste mnenja, da jo že pijete, kajti po marsikateri raziskavi se Slovenija uvršča med tiste dele sveta, kjer težav s pitno vodo ni. Vendar pa to ne pomeni, da je ta povsod v naši državi tudi kakovostna. Marsikje ustreza standardom, vendar analiza pokaže, da bi lahko bila še precej boljša.

Kako lahko vodni filtri pomagajo pri izboljšavi vode?

Vodni filter lahko namestite na glavno vodovodno cev, po kateri vstopa voda v vaš dom. Tako si zagotovite, da bo vsa voda, ki jo uporabljate v vašem domu dobro prečiščena in čim bolj kakovostna. Večinoma so vodni filtri pretočni tri ali štiri stopenjski, kar pomeni, da voda na svoji poti od vstopa v dom do pipe steče skozi tri ali štiri prekate, ki so namenjeni različnim stopnjam čiščenja. Prvi prekat poskrbi za to, da se odstranijo oziroma zadržijo največji delci, zadnji pa odstrani iz vode še najmanjše.

vodni-filter

Verjetno se sprašujete, kako je to mogoče, ko pa je filter povsem mehanski? Preprosto. Molekula vode oziroma H2O je zelo majhna in škodljive snovi, na primer pesticidi imajo veliko bolj zapleteno strukturo, kar pomeni, da so tudi večji. Tako se brez težav ujamejo in zadržijo. Še najbolj pa so seveda v filtru opazne največje stvari, katerih nabiranje hitro opazimo tudi s prostim očesom. Vodni filtri tako hitro postanejo obloženi s peskom (posledica izločanja vodnega kamna) in algami – in ko enkrat uzremo tak vodni filter oziroma se zamislimo nad tem, koliko umazanije je izločil iz naše pitne vode, zagotovo nikoli več ne razmišljamo o tem, da je naša voda tudi brez filtra povsem v redu in kakovostna.

Kdaj se velja odločiti za vodni filter?

Za to, da se odločimo za vodni filter, je seveda povsem dovolj vedenje, da bi bila lahko voda boljša, oziroma odločitev, da si želimo višjo kakovost, kot nam jo lahko ponudi javni vodovod.

Sicer pa velja filter uporabljati tudi v naslednjih primerih:

  1. Kadar živite na področju, za katerega se ve, da je voda pogosto onesnažena (na primer Prekmurje).
  2. Kadar živite na področju, kjer se voda klorira (na primer Posavje).
  3. Če niste priključeni na javni vodovod in vam vodo v rezervoar vozijo gasilci, ali pa morda uporabljate vodo iz lastnega izvira.
  4. Kadar so v vašem gospodinjstvu osebe šibkega zdravja oziroma s kroničnimi boleznimi.

Objave iz iste kategorije: